De Ubud Chair: het nieuwste design binnen de Fair Furniture familie.

Meubels ontwerpen en produceren met respect voor mens, milieu en materiaal: dat was mijn droom toen ik in 2012 Fair Furniture oprichtte.

Nu, vijf jaar later, ben ik ontzettend trots dat ik het allernieuwste design binnen de Fair Furniture familie aan je mag voorststellen: de Ubud Chair. Mijn ontwerp ontstond tijdens een research reis op Bali, waar ik in aanraking kwam met rotan. Rotan, dat tijdens mijn studie Tropische Bosbouw & Natuurbeheer al mijn interesse had, is een uitdagend materiaal: het zit namelijk niet altijd even comfortabel. Maar, omdat ik het als mijn verantwoordelijkheid voel om een minimale impact op onze leefomgeving achter te laten, hebben natuurlijke materialen met een lokale herkomst mijn absolute voorkeur. Daarom wilde ik tóch graag met rotan aan de slag. Ik heb veel te danken aan Ahmed Mohiuddin die ik op Bali leerde kennen; met zijn technische achtergrond en oog voor detail stond hij samen met mij aan de wieg van de Ubud Chair.

Mijn design werd tot leven gebracht door Wayan en zijn team van lokale ambachtslieden in Ubud, Bali. De stoel is volledig handgemaakt en bestaat uit een zitting van rotan en een onderstel van lokaal staal. Bijzonder detail is dat de ‘schroeven’ gemaakt zijn van rotan, versierd door snijwerk van lokale kunstenaars. Het frame is los te halen van de zitting; dit maakt het transport eenvoudiger, maar zorgt er vooral ook voor dat bij het beëindigen van de levenscyclus de stoel makkelijk is te recyclen omdat de materialen eenvoudig zijn te scheiden.

En of de uitdaging om de stoel comfortabel te maken is gelukt? Ik vind dat Wayan daar met vlag en wimpel in is geslaagd, maar ik nodig je graag uit bij Het Faire Oosten (Amsterdam) om de Ubud Chair zelf te testen.

Saludos!
Joris